Milka Grgurova-Aleksić

Élt: 1840.-1924.
Tevékenységi terület: Színház
Melyik településhez köthető: Szombor
Látványosság címe: Trg Koste Trifkovića 2, 25000 Szombor

Kulturális és tudományos szerepe:

Milka Grgurova-Aleksić híres szerb színésznő volt, a teátrológusok leírása szerint „felülmúlhatatlan tragikus”, színdarabok fordítója és író.

Rövid életút:

Szomborban született egy jómódú kereskedő lányaként. Amint befejezte a középiskolát, férjhez ment a szülei által kiválasztott férfihoz. Két évvel később elhagyta férjét, és lányával együtt visszatért szüleihez. Milka Grgurova-Aleksić első szerepe 1864-ben volt, amikor Ljubicát alakította az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház Vinkovciban bemutatott Mejrima című darabjában. 1868-tól visszavonulásáig a belgrádi Nemzeti Színház tagja volt. Belgrádban férjhez ment Konstantin Aleksićhez, egy volt cárista és orosz gárdatiszthez.
Drámák és tragédiák szerepeinek interpretációiról emlékeznek rá. Visszavonulása után csak egyszer lépett még színpadra, 1912-ben Jakvatina királynő szerepében. A belgrádi Új temetőben temették el.

Érdekességek:

Bár néhány rokona színházi társulatban játszott, Milka szülei kezdetben ellenezték a választott szakmát. Abban az időben nem mindenki tekintette a színészetet tiszteletreméltó szakmának, bár a hozzáállás kezdett megváltozni.
Néhány évvel férje halála után Milka Aleksić-Grgur meséi című novelláskötetét neki ajánlotta.
Uroš Predić 1918-ban festette meg a portréját. Kitüntették a Fehér Sas-renddel, a Szent Száva-renddel és a Danilov-harmadrend lovagkeresztjével.

Photo and data sources