Zuzana Chalupová

Élt: 1925. – 2001.
Tevékenységi terület: Naív festészet
Melyik településhez köthető: Kovačica
Látványosság címe: Masarikova 65, 26210 Kovačica

Kulturális és tudományos szerepe:

Zuzana Chalupová a naiv festészet egyik legfontosabb kovásznai képviselője volt. Többnyire a mindennapi élet és a vidéki munka színes jeleneteit festette. Arra törekedett, hogy egy optimista és jobb világot teremtsen, ahol a gyermekarcú emberek jobban elvannak és boldogabbak. Festményei számos múzeumot, galériát és magángyűjteményt díszítenek. Európától Amerikáig mindenütt kiállított, Bécsben, Párizsban, Rómában és New Yorkban. Életművéért megkapta a „Cirill és Metód” kitüntetést, a pozsonyi Matica Slovenska legjelentősebb elismerését a diaszpórában élő sikeres szlovákok számára.

Rövid életút:

Zuzana 1925-ben született Kovačicán, szegény szlovák családban. Kovačicán járt általános iskolába, ahol csak öt osztályt végzett, de a festészetben jeleskedett. Zuzana a második világháború alatt ment férjhez. Csak 1948-ban festette első képét egy ház falára, tejben feloldott festékekkel. Festészeti stílusára hatással volt a hímzés, amelyet Zuzana fiatalon tanult. Csak később, 1964-ben kezdett el olajjal és akvarellel festeni. Munkáit nagyra értékelték, és a művésznő első festményeinek nagy részét azonnal eladta. Férje halála után, 1974-ben, már elismert művészként bejárta Európát, és a világ számos országában kiállított. Festményeit szívesen adományozta jótékony célokra az UNICEF-nek, az UNESCO-nak és a Vöröskeresztnek.

Érdekességek:

Viszonylag későn kezdett el festeni. A falu legjobb hímzője, aki saját hímzésstílusát találta ki, festővé vált, és a tűket ecsettel helyettesítette. Gyermekei nem voltak, de gyermekekkel teli világot festett, és a gyermekarc ábrázolása lett munkásságának központi témája. 1973-ban François Mitterrand meglátogatta Zuzanát a műtermében, majd elkezdett együttműködni az UNICEF-fel.

Photo and data sources