SZÁNTÓ PIROSKA

Élt: 1913-1998.

Tevékenységi terület: Kultúra, Művészet

Melyik településhez köthető: Kiskunfélegyháza

  Turisztikai látványosság címe: Kiskunfélegyháza, Dr. Holló Lajos utca 9.

Kulturális és tudományos szerepe

 Az 1940-es évek elejétől Vajda Lajos késői szürrealista műveinek hatására találta meg képi gondolkozásának egyik ciklikusan visszatérő arculatát, a szürrealisztikus, antropomorfizált növény- és állatábrázolásokat: száradó kukoricák, burjánzó káposztafejek, konok, kemény mákok, elhullott pillangók vallanak a művész érzelmeiről. A természettel kialakított bensőséges kapcsolat a stiláris változások ellenére mindvégig művészetének egyik alapvető jellemzője maradt. E törekvéseket foglalta szintézisbe a Cantata Profana című nagyméretű gobelinjében. Az 50-es évek második felében új stiláris vonások jelentek meg műveiben. A sziporkázó színek testes, fekete vonalak konstrukcióiba kényszerülnek.

Bár művészi gondolkodását már korábban is jellemezte az a tendencia, hogy sorozatokban dolgoz fel egy-egy témát, az 1960-as évektől kezdődően azonban mindez felerősödik, a képépítés azonossága mellé sokszor technikai eljárásokat és anyaghasználatot is társított a művész. Így születtek például: a 60-as évek elején a század eleji aktivisták lendületét idéző, tussal készített, konstruktív tájrajzai. A rohamosan pusztuló népi kultúrával és a tradicionális morális értékek felszámolódásával való szembesülés inspirálta az évtized végétől kezdődően esendő útszéli keresztekről, meggörbült pléhkrisztusokról, málladozó temetői piétákról lapidáris egyszerűséggel festett csoportját. 

Rövid életút 

Szántó Piroska (Kiskunfélegyháza, 1913. december 7.– Budapest, 1998. augusztus 2.) Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, író, érdemes és kiváló művész. Vas István költő harmadik felesége. Szántó (Steiner) Lajos és Bauer Szeréna gyermekeként, zsidó családban. Tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán kezdte 1931-ben, majd 1932-ben beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, Szőnyi István osztályába. Első férje Seiden Gusztáv fotóművész. Második férje Vas István költő volt. 1934-ben csatlakozott a Szocialista Képzőművész Csoporthoz, majd annak 1939-1940 táján megalakuló jogutódjához, a Szocialista Képzőművészek Társaságához. 1937-ben Bálint Endre hívására ment Szentendrére, ahol a Korniss Dezső és Vajda Lajos körül csoportosuló fiatalok köréhez csatlakozott. 1945-től 1948-ig, feloszlásáig az Európai Iskola tagja volt. Első önálló kiállítását 1946-ban rendezte.

Érdekességek

Elismerései:

  • Munkácsy Mihály-díj (1958, 1971)
  • Certaldó Ezüstérem (1965)
  • Munka Érdemrend arany fokozata (1973)
  • Érdemes művész (1973)
  • Kossuth-díj (1983)
  • Szocialista Magyarországért (1983)
  • Kiváló művész (1985)
  • Pro Urbe Budapest díj (1992)
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1994)
  • Déry Tibor-díj (1998)
  • Kiskunfélegyháza díszpolgára (1998)

 

Photo and data sources