TÖRÖS OLGA

Élt: 1914-2015
Tevékenységi terület: Sport, oktatás, tanítás
Melyik településhez köthető: Kecskemét
Turisztikai látványosság címe: Kecskemét, Izsáki út 10.

Kulturális és tudományos szerepe

Az 1936. évi nyári olimpiai játékokon,torna összetett csapat versenyszámban bronzérmet szerzett. Ugyanebben az évben magyar válogatott lett. 35 éven át a Kecskeméti főiskolán, előtte a Kecskeméti Református tanítóképzőn tanított számos sport és testnevelés iránt érdeklődő lelkes diákot. Mellette edzőként dolgozott, számos feltörekvő tehetséget segített hozzá, hogy elérje az általuk áhított sikereket. Kecskemét város számára és természetesen a sportnak és annak oktatásának szentelte életét, melynek köszönhetően nagy tiszteletnek örvendett. Még életében, 2011-ben vette fel nevét a kecskeméti főiskola sportcsarnoka, ezzel is tisztelegve hosszú és eredményes munkássága előtt.

Rövid életút

Debrecenben született Törös Károly népiskolai tanító és Bugyi Olga második gyermekeként. 1928-tól 1934-ig a Debreceni Református Dóczi Leánynevelő Intézet Tanítónőképzőjének növendéke volt, tanítónői oklevelet szerzett. Ekkor kezdett sportolni a Debreceni Torna Egyletben, de a következő évben már a Testnevelési Főiskolán folytatta tanulmányait, így annak Sport Clubjába igazolva versenyzett tovább.

összetett. Az 1936. évi nyári olimpiai játékokon tornában csapat versenyszámban bronzérmet szerzett. Ugyanebben az évben magyar válogatott.

1939-ben, a főiskola elvégzése után hazatért Debrecenbe, edzősködött, majd még ugyanebben az évben Kecskemétre költözött, ahol a református tanítóképző, majd az óvónőképző főiskola testnevelés tanárjaként dolgozott harmincöt éven át.

2011-ben vette fel nevét a kecskeméti főiskola sportcsarnoka

 Érdekességek

2011-ben megkapta Magyar Olimpiai Bizottság női életműdíját. A díjat mivel csak 2002 óta ítélik meg, így rajta kívül csak kevesen kaphatták meg.

2014-ben Kecskemét város díszpolgárává választották, majd még ugyanabban az évben megkapta a magyar tornasport halhatatlanja kitüntetést.

Photo and data sources