НАНА КУКОВЕЦ

Период живота и рада: 1885-1919

Област којој је допринела: култура, сликарство

Област рада: Саћмаз/Сегедин

Адреса атракције: Сзатyмаз, Куковетз Нана Стреет

Најзначајнији допринос култури и науци 

  1. године била је у прилици да ради у Уметничком кампу након што је добила стипендију града Сегедина. У Паризу је кратко студирала у приватној уметничкој школи Ацадéмие де ла Гранде Цхаумиèре (1908). У Сегедин се вратила тек 1918. године, по изласку из затворског логора где је била затворена током Првог светског рата. У Сегедину је учествовала у раду Мађарске Совјетске Републике, али се после пада Републике преселила и у Саћмаз, где је писала памфлете за француске војнике.

 Кратка биографија

 Ана Куковец (Нана) (Сегедин, 29.09.1885 – Саћмаз, 5. 08. 1919) сликарка. 1902. године је провела пар месеци у уметничкој колонији у граду Баја Маре (Нађабања) где је учила од Кароља  Ференција и Иштвана Ретија.  1906. добила стипендију града Сегедина те је могла да се  врати у колонију и да настави да учи. У Паризу је кратко студирала у приватној уметничкој школи Ацадéмие де ла Гранде Цхаумиèре (1908). У Сегедин се вратила тек 1918. године, по изласку из затворског логора где је била затворена током Првог светског рата. У Сегедину је учествовала у раду Мађарске Совјетске Републике, али се после пада Републике преселила у Саћмаз, где је писала памфлете за француске војнике. 5. 08.1919. године, почео је период у Мађарској под називом „Бели терор“ у ком је Ана Куковец изгубила живот.

Занимљивости

Тачан узрок њене смрти није јасан. Према локалној легенди, случајно су је упуцали официри који су се забављали. Други тврде да је била одведена и стрељана. Улице у Сегедину и Саћмазу су назване по њој.

Најважније слике:

  • Париски салон шешира
  • Поподне у Асизију