ЈУДИТ КАРАС

Период живота и рада: 1912-1977

Област којој је допринела: уметност, фотографија

Место на рути: Сегедин

Адреса атракције: Сзегед, Фекетесас Стреет 20

Најзначајнији допринос култури и науци

 Од 1932. била је члан Омладинског уметничког колеџа у Сегедину. Фотографисала је сеоска добра и земљу у околини Сегедина. Између 1932. и 1935. године радила је за фото лабораторију агенције Депхот у Немачкој. Од 1935. године радила је десет година  на фарми пријатеља уметника на острву Борнхолм у Данској. 1949. године вратила се у Мађарску, где је радила као музејски фотограф.

 Сматра се једним од пионира жанра социјалне фотографије. Ова оријентација је посебно видљива на њеним раним фотографијама на којима она документује сцене из Интелектуалне радионице за младе Сегедина и околине, као и  индустријске пејзаже и живот радника предратног Берлина. Заправо, њене фотографије су  експерименталне и социјалне по начину размишљања, док према визији припадају конструктивизму Баухауса.

 Кратка биографија

 Рођена је у Сегедину у јеврејској породици. Отац  Јожеф Карас (до 1908 Краусз) био је велетрговац и бавио се финансијама. Мајка јој је била Мариа Сивеши. Њени баба и деда са очеве стране били су Микша Караус, земљопоседник, и Јулиа Шлезингер, а са мајчине стране Ласло Сивеши (1852-1906), адвокат и Јулиа Просниц. 1930. године је завршила Средњу школу за девојке Св. Елизабета. Потом је годину дана студирала фотографију на Éцоле де ла Пхотограпхие у Паризу, пре него што је постала студент у Баухаусу у Десау од 1931-32. Од 1932. била је члан Колеџа младих уметника у Сегедину. Између 1932. и 1935. радила је за фото лабораторију агенције Депхот у Немачкој. Од 1935. радила је десет година  на фарми пријатеља уметника на острву Борнхолм у Данској. 1949. године вратила се у Мађарску, где је радила као музејски фотограф. 1977. године извршила је самоубиство у Будимпешти.

 Занимљивости

  1. године постављена је спомен плоча на кући Сивеши, у Улици Фекете Сас 20, као подсетник да је ту живела и радила Јудит Карас. Иако је сматрана пиониром социјалне фотографије, њен рад је заправо био једнако експерименталан и социјалан у размишљању, као и Баухаус у својој конструктивној визији.