МАГДА БОДИНЕ ХАДИК

Период живота и рада: 1914-2004

Област којој је допринела: уметност, вајарство, медаљарство

Место на рути: Мако

Адреса атракције: Макó, Поста Стреет 6

Најзначајнији допринос култури и науци

  1. године примљена је на Колеџ лепих уметности где су јој предавали Пал Пацаи, Јене Барчаи и Бени Ференци. Дипломирала је 1953. године. Ишла је на неколико студијских путовања у иностранство. Посетила је Аустрију, Немачку, Француску, Грчку, Пољску и Совјетски Савез. Радила је у уметничким камповима у Макоу, Ходмезевашархељ, Хојершверда и Фрунзе, а такође је учествовала у радионицама скулптура од дрвета у Нађатаду и уметничким радионицама уметничког медаљарства Њиређхаза-Состо.

Удала се за Ференца Бодија. Кад се њен муж запослио у Средњој школи у месту Чурго, пар се преселио тамо. Свој уметнички израз пронашла је седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века. Њена уметност бави се људима и емоцијама. Стварала је мале скулптуре, медаље и велике скулптуре. Њено вајарство карактеришу затворени јасно одвојени облици који подсећају на блокове. Њена уметност се одликује уравнотеженим, хришћанским и персоналистичким приступом. Крај живота провела је у Будимпешти. Тестаментом је већину својих преживелих радова оставила музејима Чурго и Мако.

 Кратка биографија

Магда Бодине Хадик (Печка, 1 Јуне 1914 – Будимпешта, 2 Маy 2004) вајарка и медаљар

 Њен отац је био управник станице у Печки. Након Тријанонског мировног споразума, породица се преселила у Мако, најближи град са друге стране нове границе. Тамо је завршила школовање у Средњој школи Везир Чанад. Тада почиње и њена уметничка каријера. 1947. године примљена је на Академију лепих уметности. Удала се за Ференца Бодија. Кад се њен муж запослио у Реформаторској средњој школи у Чурго, пар се преселио тамо. Њени рођаци су остали у Макоу, а пар није имао деце. У периоду социјалистичког реализма није могла да нађе своје место, и стварала је уметност углавном ради сопствене забаве. Седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века пронашла је свој израз а њена уметност се усредсредила на људе и људске емоције.

 Занимљивости

Њени радови су изложени на следећим местима:

  • Музеј Дери, Дебрецен
  • Музеј Јозеф Атила, Мако
  • Мађарска национална галерија, Будимпешта
  • Музеј Петефи, Будимпешта
  • Музеј Рабакези, Капувар
  • Музеј Торњаи Јанош, Ходмезевасархељ
  • Градски Музеј, Чурго

Награде:

  • Марксова медаља (1983)
  • Диплома Савеза совјетских уметника (1985)
  • Почасни грађанин града Чурго