АНА КУБИЊИ

Период живота и рада: 1949-2015

Област којој је допринела: култура, образовање

Место на рути: Мако

Адреса атракције: Макó, Поста Стреет 2

Најзначајнији допринос култури и науци

 Техником ткања стварала је пластичне, рељефне, високо апстрактне, динамичне композиције користећи једноставне материјале као што су јута, конопља и канап. Сама је бојила и обрађивала материјале за своја дела. Користила је ткање, вуну и свилу како би улепшала текстуру и боју дела. Њена дела су постала изузетно популарна због спектакуларног ефекта јер се посматрачима чини да продиру у простор.

Као и други међународно успешни уметници, живела је и радила у Француској од 1990. до 2000. године, са прекидима, где је успешно излагала своја дела. По повратку се окренула патриотизму, примењујући и даље своју јединствену технику. Под утицајем својих путовања у Трансилванију, истраживала је мотиве древног и народног наслеђа као нове теме.

 Кратка биографија

 Ана Кубињи (Макó, 10.02.1949. – Будимпешта, 27.03. 2015), мађарска текстилна уметница и дизајнер таписерија. Добитница награде Кошут.

Рођена је у Макоу, а оба родитеља су јој били наставници. Годину дана након њеног рођења породица се преселила у Сегедин. Између 1970. и 1976. године била је студент на Мађарском колеџу примењених уметности, где су јој главни учитељи били Карољ Плесниви и Маргит Силвицки.

По завршетку студија наставила је да развија своје мотиве и боје. У својој радионици, уз упорно планирање и изузетну спретност, креирала је радове које је представила јавности на самосталним изложбама које су прво одржане у Мађарској, а касније у неколико европских земаља. Постигла је изузетан успех у Француској, а по повратку кући, њен нови стил привукао је изузетну пажњу.

 Занимљивости

Првобитно је желела да буде керамичарка, али се документација за упис случајно помешала и примљена је на таписерију. Студије из уметности помогле су јој да кроз сопствену индивидуалну технику развије свет мотива који су углавном инспирисани природом и пејзажима.