Милица Стојадиновић Српкиња

Период живота и рада: 1828 – 1878

Област којој је допринела: поезија

Место на рути: Врдник

Адреса атракције: Манастир Врдник, 22408 Врдник

Најзначајнији допринос култури и науци:

Милица Стојадиновић је била српска књижевница и родољуб (романтичар), а најпознатије су њене песме, родољубиве и дидактичне, објављене у три књиге, док званична историографија српске књижевности сматра познатијим поезију интимнијег карактера.

Кратка биографија:

Милица Стојадиновић Српкиња рођена је у Буковцу 1828. године и била је једна од најпознатијих личности у српском народу тога доба. Као даровито дете сеоског попа у Врднику 1847. године, у својој тринаестој години, објављује своју прву песму. Током 1848. године њено име се често среће у српским листовима и часописима тога доба. Пред крај живота, напустивши Врдник, прелази у Београд, где је и умрла 1878. године, потпуно заборављена у крајњој беди. Кости су јој 1905. године са Ташмајданског гробља у Београду пренете у Пожаревац где јој је живео брат и положене су у заједничку гробницу.

Занимљивости :

Вук Стефановић Караџић ју је волео као своје дете и називао је „моја кћи из Фрушке“. Његош је говорио о тој лепој и младој девојци; „Ја појета, она појета, да нијесам калуђер, ето кнегиње Црној Гори!“.  Кнез Михаило био јој је више но заштитник: одан пријатељ. Када је долазила у Београд, београдски књижевници су је дочекали како се ниједан српски писац дотле није био дочекао.