Милева Марић Анштајн

Период живота и рада: 1875 – 1948.

Област којој је допринела: Наука

Место на рути:  Нови Сад.

Адреса атракције: Кисачка 22, 21000 Нови Сад

Најзначајнији допринос култури и науци:

Милева Марић-Ајнштајн, је српска математичарка и прва теоријска физичарка у свету. Била је прва супруга Алберта Ајнштајна од 1903. до 1919. године и мајка троје Албертове деце. Била је Албертова научна инспирација, помоћница и коаутор његових најважнијих научних радова.

Кратка биографија:

Милева Марић се родила 1875. године у Тителу, у Бачкој. Родитељи Милевини били су Милош Марић, нижи официр, наредник Шајкашког батаљона, и Марија Ружић. Њен таленат за математику и физику примећен је већ у њеној 13. години, када је често позивана у зборницу да решава и најтеже задатке. Милева је као матерњи језик научила српски, а као језик средине мађарски и немачки, а касније и француски.

Школовање је започела у четворогодишњој школи у Руми, да би је пут после одвео у Нови Сад, Сремску Митровицу, Шабац и Загреб. Последњи завршни разред ипак није завршила у Загребу. Отац је желео да заврши гимназију и добије диплому у Швајцарској. Пре пресељења породице у Нови Сад 1895. године, уписана је у четврти разред Више девојачке школе у Цириху, а затим је на пролеће положила и матурски испит у Савезној медицинској школи у Берну. На јесен се пребацила на Државну политехничку школу на студије математике и физике. Уписала се на студије математике и физике као једина и најстарија жена у групи. У истој групи су се налазио и Алберт Ајнштајн, као најмлађи. Алберт и Милева су се венчали у Берну 1903, и брак је трајао до 1919. године. Касније је новац од Нобелове награде као део бракоразводног уговора доделио Милеви. Умрла је  1948. године на циришкој клиници.

Занимљивости :

Мада је увек било доказа о њеном раду, и даље се расправља о томе да ли је, и ако јесте, у којој мери, Милева допринела раном раду Алберта Ајнштајна. Неки историчари физике тврде да она није дала значајан научни допринос, док други сугеришу да је она била сарадник који му је значајно помогао, док такође постоји могућност да су заједно развијали научне концепте док су још били студенти.