Драга Спасић

Период живота и рада: 1876 – 1938.

Област којој је допринела: глума и опера.

Место на рути: Нови Сад.

Адреса атракције: Позоришни трг 1, 21000, Нови Сад

Најзначајнији допринос култури и науци:

Драга Спасић је била српска позоришна глумица и оперска певачица, једна од најомиљенијих личности у историји српског музичког позоришта.

Кратка биографија:

Драга Спасић је рођена у Ваљеву, где је и завршила основну школу и четири разреда гимназије, да би потом завршила учитељску школу у Београду. Након посла као учитељица, 1896. године дебитовала је у Народном позоришту у Београду, да би убрзо прешла у Српско народно позориште у Новом Саду.

Соло певање је завршила у Бечу и по повратку у Нови Сад је стекла славу као једна од најбољих и најомиљенијих глумица и оперских певачица у Војводини. За Српско народно позориште је радила до 1908. године, након чега поново одлази у Београд у Народно позориште. Током поменутог периода често гостује у Српском народном позоришту и на тај начин остаје верна својим позоришним кућама. Драга Спасић је после дуже болести умрла у Београду у својој 62. години.

 Занимљивости :

 Током Првог светског рата, добровољно се ангажовала као болничарка у Окружној болници у Нишу, а тамо је повремено и приређивала концерте рањеницима.