Милка Гргурова-Алексић

Период живота и рада: 1840-1924.

Област којој је допринела: Позоришна уметност.

Место на рути: Сомбор.

Адреса атракције: Трг Косте Трифковиц́а 2, 25000 Сомбор

Најзначајнији допринос култури и науци:

Милка Гргурова-Алексић је била чувена српска глумица, „непревазиђена трагеткиња“ по описима театролога, преводилац драма за потребе позоришта, али и списатељица.

Кратка биографија:

Рођена је у Сомбору као кћи богатог сомборског трговца. Чим је завршила средњу школу удала се за мушкарца којег су родитељи изабрали за њу. Након рођења ћерке и две године брака напустила је мужа и вратила се да живи код родитеља заједно са ћерком. Прва улога Милке Гргурове-Алексић била је 1864, када је глумила Љубицу у представи Мејрима при гостовању Српског народног позоришта у Винковцима. Од 1868. до пензионисања била је члан Народног позоришта у Београду. У Београду се удала за Константина Алексића, бившег царског и гардијског руског официра. 

Остала је запамћена по својим интерпретацијама драмских и трагичних ликова. После пензионисања појавила се још само једном на сцени 1912. године у улози краљице Јакватине. Сахрањена је на Новом гробљу у Београду.

Занимљивости :

Иако је у позоришној дружини било неких њених рођака, Милкини родитељи у почетку нису одобравали њен избор професије. У то време глуму нису сви прихватали као респектабилну професију, мада је тада став јавности почео да се мења.

После неколико година муж јој је умро и она му је посветила збирку својих приповедака Приповетке Милке Алексић-Гргурове.

Њен портрет 1918. године насликао је Урош Предић, а добила је од државе орден Белог орла, орден Светог Саве, Данилов крст трећег реда.