Емилија Поповић

Период живота и рада:  1859 – 1917

Област којој је допринела: Глума

Место на рути: Зрењанин.

Адреса атракције: Суботиц́ева улица, 23000 Зрењанин

Најзначајнији допринос култури и науци:

Емилија Поповић је била једна од најбољих драмских уметница са краја 19. и почетка 20. века. Играла је у путујућим позориштима и у Народном позоришту у Београду.

Кратка биографија:

Емилија Поповић је рођена 1859. године у Зрењанину, тада Великом Бечкереку. Потомак је чувене породице свештеника Луке Поповића. Одрасла је без оца, сама са мајком, те је детињство провела у знаку беде.  На позорницу је ступила још као девојчица, 1869. године, играјући на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, тада ступа и у путујућу дружину свог ујака. Стални ангажман у Народном позоришту у Београду добија 1878. године. Емилија Поповић једна је од првих наших глумица која се опробала и на филму. Глумила је главну улогу у играном филму Јадна мајка. Према позоришним аналима Емилија Поповић је умрла за време окупације 1917. године, а гробно место јој је заборављено.

Занимљивости :

Из њене породице било је још славних позоришних имена, па је тако ова „уметничка династија” једно време сачињавала готово половину трупе Српског народног позоришта у Новом Саду.

Играла је главну улогу у филму Јадна мајка, трећем играном филму снимљеном у Србији, који на жалост није сачуван.