Султана Цијуков-Савић

Период живота и рада:  1871 – 1935

Област којој је допринела: Опера

Место на рути: Вршац

Адреса атракције: Дворска стреет, 23600 Вршац

Најзначајнији допринос култури и науци:

Султана Цијуков-Савић је била  једна од најуспешнијих српских оперских певачица, позната и у Европи.

Кратка биографија:

Светлана Цијукова је рођена 1871. у угледној породици, која је имала велики утицај на политички и културни живот града. Њен деда Симеон Цијук, савременик и пријатељ Јована Стерије Поповића, био је познати адвокат и песник.

Већ као млада девојка учествује у представама Српског народног позоришта које гостује у Вршцу. Како њени родитељи нису имали средстава да је пошаљу на даље школовање, Вршчани почињу акцију сакупљања новца како би Султана отишла на конзерваторијум у Беч. Након школовања у Бечу, њена каријера доживљава успон. Одлучује се за рад у Градском позоришту у Хамбургу. Потом пева главне улоге у операма у Бечу, Мајнцу, Франкфурту, Грацу, Прагу, Лондону, Москви, Петровграду и другим европским метрополама. Иако славна у Европи, Султана не заборавља своју земљу и често одржава концерте по српским градовима. Такође редовно посећује свој родни Вршац, где одржава добротворне концерте за сиромашну децу. Од 1909. пева у Београду у приватној опери свог другог мужа Жарка Савића. Једно време је била чланица Српског народног позоришта у Новом. Након Првог светског рата се повлачи са сцене. Умрла је 1935. у Београду, а сахрањена у Вршцу.

 Занимљивости :

На једном гостовању у Београду, када је певала пред црногорским кнезом Николом, одликована је Орденом Светог Саве и Орденом књаза Данила И.