Рахела Ферари

Период живота и рада:  1911 – 1994

Област којој је допринела: глума

Место на рути:  Бачка Паланка, Нови Сад

Адреса атракције: Јеврејска 11, 21000 Нови Сад

Најзначајнији допринос култури и науци:

Бела Рохел Фрајнд (алиас Рахела Ферари) је била филмска, телевизијска и позоришна глумица јеврејског порекла. Добитница је бројних глумачких награда, између осталих Добричиног прстена и Стеријине награде.

Кратка биографија:

Рахела Ферари је рођена је у Земуну. Рахела је школовање започела у Земуну, али је наставила у Бачкој Паланци, након што су аустроугарске власти целу породицу депортовале у овај град на (иначе родни град њеног оца). Школовање је наставила у јеврејској основној школи у Новом Саду. Прво је 1930. почела да ради као статиста, а потом и да глуми у Српском народном позоришту. У Народно позориште Дунавске бановине прешла је 1936. Усавршавала се у будимпештанском Народном позоришту.  Године 1940. прелази у Београд у новоосновано Уметничко позориште у коме је наступала до напада на Краљевину Југославију. Успела је да избегне страшну судбину своје породице у време рата и да, по завршетку рата, врло успешно настави своју каријеру. Ипак, ови догађаји су оставили трага. Одиграла је више од 200 улога у позоришту, на радију, филму и на телевизији. Добитница је многих престижних награда. Умрла је 1994. године и сахрањена у Алеји заслужних грађана на београдском Новом Гробљу.

Занимљивости :

Рахела је одбила да носи жуту траку коју су Јевреји морали да носе под окупацијом. Морала је да глуми да је Српкиња која је добила улогу у позоришту, како би преварила агенте Гестапоа и сакрила свој прави идентитет. О ратним годинама Рахеле Ферари, написан је драмски текст и изведена је позоришна представа Рахелина кутија.